The National Touring Exhibitions – Present, The Power to Change

35 idéer har gestaltats i en utställning: Present – makt att förändra. Hela utställningen är inbyggd i en gigantisk rosa present som turnerar under 2011 och 2012. Men presentprojektet är mycket mer än en utställning det är också en metod för att skapa ett innehåll på ett annorlunda sätt tillsammans med unga idémakare. En lång process har föregått själva skapandet av utställningen. En process där över 100 människor har varit inblandade:

present2

Under intensiva workshopar som arrangerades i Haparanda, Grebbestad, Undersåker och Norrköping togs problemen och visionerna fram av 60 idémakare mellan 17-24 år. Från hela landet reste de sedan till Stockholm för att träffa 15 forskare och sakkunniga och diskutera hur visionerna kan realiseras.

present3

 

När du kliver in i presenten hamnar du på en fest som du och alla andra är inbjudna till. Du kommer in i köket där du hittar information om hur projektet har kokats ihop. Från köket kommer du vidare in i ett vardagsrum. Ett varje-dags-rum. Varmt gult ljus flödar över det stora rummet. Ljusgirlanger hänger tvärs över ett dukat bord.

 

Gömt i denna scenografi finns 35 olika gestaltningar – små och stora installationer. Vissa av dem finns i paket runt om i rummet. Andra finns på bordet bland tallrikarna, några hänger som tavlor på väggarna och ännu fler kan du hitta under bordet.  Var och en av dessa beskriver, gestaltar och berättar om problem och idéer till lösningar i samhället och världen.

present4

 

De 35 idéerna tar sig an både globala och lokala utmaningar, där skolan, FN och den enskilda individen lyfts fram som viktiga aktörer. I det samhälle som idémakarna och forskarna målar fram ska bland annat koldioxidransonering införas, köttätandet minska, medborgarkontoren samordna alla välfärdsinsatser och varje ny svensk få en egen guide.

Project Leader and Ideá by Tuttika Sen

Scenographer/Design by Karin WegsjöComments are closed.